Χρώματα εσωτερικού χώρου

Ποιός δεν θα ήθελε να ζει σ ένα σπίτι φρεσκοβαμμένο , χωρίς σημάδια φθοράς και βρώμικους τοίχους;
Αλλάζοντας τα χρώματα εσωτερικού χώρου , ένα σπίτι αποκτά τον αέρα της ανανέωσης , που σε κρατά μέσα , σε κάνει να νιώθεις δημιουργικός και ζωντανός.

χρώματα εσωτερικού χώρου

Μαζί με το ξεθωριασμένο χρώμα των τοίχων ξεθωριάζει και η διάθεσή μας.
Δεν έχει νόημα ν αλλάζουμε επίπλωση και διακόσμηση αν το χρώμα των δωματίων που μοιραζόμαστε στην καθημερινότητά μας δεν συμβαδίζει με τις αλλαγές στην οικογένεια στις ανάγκες και το γούστο.

Ένα παιδικό δωμάτιο π.χ. μπορεί να πρέπει να δημιουργηθεί ή να μετατραπεί σε εφηβικό. Πριν αλλάξουμε οτιδήποτε άλλο οφείλουμε να το βάψουμε με το κατάλληλο χρώμα.

Χρώματα και διάθεση

Τα χρώματα εσωτερικού χώρου επηρεάζουν την ψυχολογία μας , τα συναισθήματά μας , την συγκέντρωσή μας,το νευρικό μας σύστημα.
Άν ο τύπος σας είναι αγχώδης τότε ένα κίτρινο σαλόνι θα επιτείνει το πρόβλημα.
Αν νιώθετε ότι η κρεβατοκάμαρά σας σας φέρνει ένταση αντί να σας χαλαρώνει ή σας καταθλίβει , μπορεί να φταίει το μόβ χρώμα που είναι βαμμένη.

Όπως επίσης αν κάνετε πνευματική εργασία στο σπίτι και δυσκολεύεστε στη συγκέντρωση και τη μνήμη ίσως να φταίει το έντονο πορτοκαλί που βάψατε το μικρό σας γραφείο.
Ένα μη κατάλληλο χρωματικό περιβάλλον δυσχεραίνει τις δραστηριότητές στη χρήση του ακόμα και αν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους όπως η κουζίνα , ή το μπάνιο.

Είδη χρωμάτων εσωτερικού χώρου

‘Όταν μιλάμε για χρώματα εσωτερικού χώρου από άποψη υλικών αναφερόμαστε στα οικολογικά και τα πλαστικά χρώματα.


Τα οικολογικά χρώματα υπερέχουν στη σύνθεση αφού προέρχονται κυρίως από φυσικά υλικά. Δεν περιέχουν πτητικές ενώσεις βλαβερές για τον άνθρωπο και δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Μπορείτε να επιλέξετε την πιο οικονομική λύση των πλαστικών χρωμάτων ή χρωμάτων νερού. Οι νέες τεχνολογίες των εταιριών τα καθιστούν πια πολύ φιλικά και ακίνδυνα.
Στις ετικέτες υπάρχουν πληροφορίες για ελαχιστοποίηση πτητικών και τοξικών ουσιών καθώς και βαρέων μετάλλων.

Πως θα επιλέξουμε την σωστή απόχρωση

Ας μιλήσουμε όμως για τα χρώματα από άποψη αισθητικής.
Εδώ οι επιλογές μας εξαρτώνται κυρίως από το μέγεθος και τη χρήση του χώρου που επιθυμούμε να βάψουμε , τον φωτισμό , τη διάθεση και το γούστο μας.

Είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως στους μικρούς ή σκοτεινούς χώρους δεν χρησιμοποιούμε σκούρα χρώματα γιατί θα πρέπει να ανάβουμε τα φώτα για να βλέπουμε επαρκώς και ο χώρος θα μοιάζει ασφυκτικά μικρός.


Στους μεγάλους χώρους ή πολύ φωτεινούς αποφεύγουμε να εφαρμόσουμε τα πολύ ανοιχτόχρωμα σε όλη την επιφάνεια ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν  άλλα πιο πιο έγχρωμα στοιχεία  όπως έπιπλα ή κουρτίνες. Το υπερβολικό φως θα μας θαμπώνει τα μάτια και θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους σκίασης για να βλέπουμε.

Στα χρώματα εσωτερικού χώρου αποφεύγουμε συνδυασμούς πολύ έντονων χρωμάτων ακόμα κι αν μεταξύ τους ταιριάζουν. Θα μας κουράσει με το χρόνο και θα μας φέρει υπερδιέγερση.

Καταστροφικό αισθητικά θα ήταν επίσης να βάψω πολύ σκούρο και έντονο χρώμα ένα τοίχο σε ένα πολύ ανοιχτόχρωμο δωμάτιο.

Σωστό είναι να διαλέγουμε χρώματα με λίγους τόνους διαφορά στην απόχρωση.

Τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα όπως το γκρι , το μπλε και το πράσινο καλό είναι να συνδυάζονται με κάποιο θερμό χρώμα όπως κίτρινο , κόκκινο, πορτοκαλί , γιατί όταν επικρατούν σε όλο το χώρο νιώθουμε παγωμένοι.
Οι αποχρώσεις όμως πρέπει να δένουν μεταξύ τους γιατί αυτό θα δώσει την αρμονία στο αποτέλεσμα.

Αν ο χώρος μας θέλουμε να είναι μονόχρωμος το κριτήριό μας είναι η χρήση του. Γενικά τα ψυχρά χρώματα ειδικά στις πιο απαλές τους αποχρώσεις εφαρμόζονται σε χώρους χαλάρωσης ενώ τα θερμά εκεί που χρειαζόμαστε ζωντάνια και ενέργεια.

Τις πιο απαλές αποχρώσεις του καφέ-μπεζ ,του γκρι και του λευκού θα τις έχετε ακουστά και σαν ουδέτερα χρώματα.
Ταιριάζουν και αναδεικνύουν άλλα χρώματα που βρίσκονται κοντά τους.
Ακόμα κι αν επιλέξετε να ντύσετε τους τοίχους του σαλονιού σας μονόχρωμα με ένα ουδέτερο χρώμα, μπορείτε με μικρές πινελιές άλλων χρωμάτων στην διακόσμηση (μαξιλάρια με ζωηρά χρώματα ή πίνακες ζωγραφικής) να έχετε ένα κομψό και διαχρονικό στυλ καθιστικού.


Οι παλ αποχρώσεις πολλών γήινων θερμών χρωμάτων δίνουν στο χώρο ζεστασιά αλλά και τον ουδέτερο χαρακτήρα που επιθυμούμε.

Ζητήστε μας μια προσφορά για το βάψιμο του σπιτιού σας

Τι σας προτείνουμε στα χρώματα εσωτερικού χώρου

Σκεφτείτε…

Ποιά είναι τα αγαπημένα σας χρώματα και οι αποχρώσεις τους;
Ποιό ύφος θέλετε να δώσετε στους χώρους σας; μοντέρνο , μίνιμαλ ή μήπως παραδοσιακό και κλασσικό;

Σε ποια δωμάτια χρειάζεστε ηρεμία και σε ποιά ζωντάνια;
Σε ποιά χρειάζεστε φως ή ζεστασιά το χειμώνα;

Σε ποιά ηλικία είναι τα μικρότερα μέλη της οικογένειας;

Εργάζεστε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας στο σπίτι , κάτι που δημιουργεί μια ιδιαίτερη ανάγκη;

Σκεφτείτε τις ανάγκες σας και πείτε μας. Ο τεχνικός μας σύμβουλος θα σας κατατοπίσει και θα απλουστεύσει τις απορίες σας.

Χρώματα εσωτερικού χώρου

Σαλόνι
χρώματα εσωτερικού χώρου για σαλόνι

Χώρος συνάντησης οικογένειας και φίλων.
Καταλληλότερες αποχρώσεις τοίχου είναι τα ζωντανά και ζεστά χρώματα.
Τα επικρατέστερα είναι τα φωτεινά πορτοκαλί και κίτρινα , χρώματα χαράς , δημιουργίας , ωστόσο και οι λευκές – μπεζ αποχρώσεις που όμορφα εναρμονίζονται με τα περισσότερα χρώματα εμπνέουν οικειότητα και άνεση.

Γήινα επίσης χρώματα όπως το καφέ που εμπνέει σταθερότητα ή αποχρώσεις του λαδί-πράσινου που χαρίζουν αρμονία. Για μια πιο σύγχρονη οπτική το γκρι σκούρο ή ανοιχτό είναι εντυπωσιακό.


Αν ακολουθήσετε τις βασικές οδηγίες στην αρχή του άρθρου τότε το αγαπημένο σας χρώμα είναι εφικτό να απογειώσει το σαλόνι σας. Κι αυτό γιατί μάλλον πρόκειται για το μεγαλύτερο δωμάτιο , που σημαίνει και λιγότερους περιορισμούς από την παλέτα των χρωμάτων. Εδώ μπορείτε με επιτυχία να συνδυάσετε διχρωμίες ,αντιθέσεις και να παίξετε με τα χρώματα των επίπλων και του διάκοσμου.

Κρεβατοκάμαρα
χρώματα εσωτερικού χώρου για κρεβατοκάμαρα

Χρώματα χαλάρωσης και ποιοτικού ύπνου είναι τα μπλε , πράσινα. Ωστόσο αν θέλετε να νιώθετε ζεστασιά και θαλπωρή βάλτε στην κρεβατοκάμαρά σας ζεστές καφέ -μελί αποχρώσεις ή απαλές κόκκινες. Αυτό θα έδινε μια ρομαντική νότα στην κρεβατοκάμαρά σας ιδιαίτερα αν τα δύο χρώματα εφαρμοστούν με οριζόντιο διαχωρισμό.

Το σκούρο μελί καφέ στο κάτω μέρος του τοίχου και ένα φωτεινό ροδακινί στο επάνω. Μην δώσετε  μεγάλη ένταση σε όλους τους τοίχους με σκούρο έντονο χρώμα. Περιοριστείτε σε μικρότερη επιφάνεια αν σας αρέσει το σκούρο μπλε γκρι ή το έντονο κόκκινο.
Τα απαλά ουδέτερα χρώματα όπως γκρι-μπεζ, λιλά,φιστικί κ.λ.π συνδυάζονται εύκολα και δίνουν φως και χαρά.

Γραφείο
χρώμα σε γραφείο

Το απαλό πράσινο της μέντας , αποχρώσεις του μπλε ανοιχτού και του γκρι είναι χρώματα που δεν διεγείρουν το νευρικό σύστημα ενώ παράλληλα βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μελέτη
Εναλλακτικά απαλό μοβ , μπεζ-λευκό ή ζεστό παλ πορτοκαλί είναι αξιόπιστα για τέτοιους χώρους.

Κουζίνα

Λένε ότι ιδανικό χρώμα για το μαγείρεμα είναι το δημιουργικό φωτεινό πορτοκαλί. Ωστόσο σκεφτείτε πόσα ντουλάπια και έπιπλα  στο χώρο αυτό κλέβουν την παράσταση. Μην επιλέξετε ίδιο χρώμα σε έπιπλα και τοίχους.
Σημεία που θέλετε να προβάλετε ή να κρύψετε καλύψτε τα με σκούρο ή ανοιχτό χρώμα αντίστοιχα.

χρώματα για κουζίνα

Ανάλογα και με τα χρώματα των ντουλαπιών , του δαπέδου και του σαλονιού αν είναι ενιαίος ο χώρος μπορείτε να επιλέξετε από έντονο μπορντό , μπλε και γκρι μέχρι απαλό χαρούμενο ροζ , κρεμ ή χρώματα που ανοίγουν την όρεξη όπως το στιλάτο ανοιξιάτικο πράσινο.
Γλυκά καφέ και ροδοκόκκινα επίσης προσελκύουν τα μέλη της οικογένειας και δίνουν αίσθηση οικειότητας και θαλπωρή.

Μπάνιο
χρώματα εσωτερικού χώρου μπάνιο

Τα χρώματα των πλακιδίων ενός μπάνιου μπορούν να συμπληρωθούν και να αναδειχθούν μέσα από το χρώμα των ακάλυπτων με πλακάκια επιφανειών.
Αν έχετε ελάχιστη ή καθόλου επιφάνεια με πλακάκια δημιουργείστε οριζόντιες αντιθέσεις χρωμάτων. Εδώ το σκούρο χρώμα μπορεί να καλύπτει το επάνω μέρος του τοίχου. Το μπάνιο σας θα αποκτήσει μοναδικό χαρακτήρα.

Αν το μπάνιο σας είναι φωτεινό και άνετο και σας αρέσει το σκούρο γκρι , μπλε , καφέ , πράσινο , ακόμη και το μαύρο τολμήστε το αλλά με μέτρο.
Τα φωτεινά έντονα χρώματα του κίτρινου , πράσινου , μπλε , πορτοκαλί , εμπνέουν αισιοδοξία και ενεργητικότητα.

Αν είναι πιο μικρό ή σκοτεινό διαλέξτε πιο παλ αποχρώσεις.
Συνήθως κυριαρχεί το μπεζ-ροζ ή το μπεζ-γκρι.

Σχεδόν όλα τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σ ένα μπάνιο άσχετα με τις εκάστοτε τάσεις.Είναι ο πιο προσωπικός σας χώρος και η πιο προσωπική σας επιλογή.
Η ομοιομορφία επίσης ουδέτερων χρωμάτων σε τοίχους και ταβάνι μεγαλώνει οπτικά τη χωρητικότητα.

Εδώ τα θαλασσινά χρώματα σε όλο το φάσμα τους (μπλε ,γαλάζια , τιρκουάζ) δίνουν δροσιά και φρεσκάδα. Ακόμη και το λευκό όταν τα έπιπλα και το δάπεδο είναι σκουρόχρωμα δίνει διαχρονική ομορφιά. Το λευκό επίσης δένει με όλες τις αγαπημένες σας αποχρώσεις στις διχρωμίες.

Παιδικό ή εφηβικό δωμάτιο

Ναι, σ ένα παιδικό δωμάτιο ταιριάζουν τα έντονα χρώματα.
Διαλέξτε χρώματα του ήλιου που ζεσταίνουν , προωθούν την κοινωνικότητα , την αισιοδοξία και τη δημιουργία.

χρώμα σε παιδικό δωμάτιο

Προσοχή στα έντονα κίτρινα σε πολύ μεγάλες επιφάνειες ώστε το παιδί να μπορεί να μπορεί και να ηρεμήσει μετά το παιχνίδι. Παίξτε με πινελιές από μπλε ή πράσινο που διώχνουν το άγχος και την ανησυχία.
Ειδικά αν το παιδικό δωμάτιο είναι και χώρος μελέτης η πρότασή μας είναι αυτά τα χρώματα να εφαρμοστούν σε περισσότερους τοίχους σε πιο ανοιχτούς τόνους και να προστεθούν πινελιές καφέ και μπεζ.

Στα περισσότερα χρώματα θα βρείτε αποχρώσεις και συνδυασμούς που ταιριάζουν σε αγόρια και κορίτσια. Αν πάλι επιθυμείτε απόλυτα κοριτσίστικο χρώμα μείνετε στο κλασσικό απαλό ροζ ή συνδυάστε με μπεζ και λιλά.

Πριν αποφασίσετε θυμηθείτε ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν γρήγορα και βαριούνται εξίσου γρήγορα. Τα έπιπλα θα αλλάξουν και αν δεν υπάρχει δυνατότητα να ανανεώνετε το βάψιμο συχνά, καλό είναι οι επιλογές των χρωμάτων να ικανοποιούν μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα.

Τέλος τα πρόσθετα χρωματικά στοιχεία ενός παιδικού χώρου όπως παπλώματα, μαξιλάρες και παιχνίδια είναι πολλά και συμπληρώνουν την χρωματική παλέτα του δωματίου.

Η τέχνη στο βάψιμο

Η καλή επαγγελματική δουλειά ξεκινά από τη σωστή προετοιμασία του χώρου.
Καθαριότητα και ασφάλεια είναι τα πρώτα ζητούμενα σ αυτή τη φάση.

Κατάλληλα και ποιοτικά υλικά προετοιμασίας όπως νάυλον κάλυψης , χαρτί προστασίας οντουλέ , ταινίες μασκαρίσματος κλπ. είναι απαραίτητα.
Οργάνωση , νοικοκυροσύνη , και εργαλεία στα χέρια του έμπειρου τεχνίτη θα κάνουν τους τοίχους σας αψεγάδιαστους , με απαλή υφή.

χρώματα σε σπίτι


Η ποιότητα των χρωμάτων και οι νέες τεχνολογίες σε υλικά και εργαλεία βαψίματος είναι τα στοιχεία που απαιτούνται για το τέλειο φινίρισμα.


Δεν αρκούν μόνο αυτά. Γι αυτό παρακολουθούμε όλα τα σεμινάρια των εταιριών που αφορούν σε νέα εξελιγμένα υλικά και πώς αυτά εφαρμόζονται με σύγχρονες τεχνικές.

Ανανεώνουμε και συντηρούμε σωστά κάθε εργαλείο της δουλειάς μας. Επενδύουμε σε μηχανήματα σύγχρονα που αφορούν την εργασία αλλά και την καθαριότητα μετά από αυτή. Χρησιμοποιούμε μηχανήματα απορρόφησης σκόνης σε όλες τις εργασίες βαψίματος.

Οι εποχές που κάθε συνεργείο αναστάτωνε το σπίτι από την προετοιμασία του βαψίματος μέχρι και μετά την παράδοση του έργου (με απομεινάρια υλικών,πιτσιλιές και αδέξιες κακοτεχνίες) έχει παρέλθει.

Ο νοικοκύρης πρέπει να παραλαμβάνει το σπίτι άρτιο σαν καινούριο και πεντακάθαρο.

Κάθε αποκομιδή μπαζών πρέπει να είναι υποχρέωση του συνεργείου και την αναλαμβάνει ο κατασκευαστής.

Για να μπορείτε να χαίρεστε ξέγνοιαστοι από την πρώτη στιγμή που θα αντικρίσετε την δουλειά μας ολοκληρωμένη καλέστε μας εδώ.

χρώματα για κουζίνα
χρώμα για κρεβατοκάμαρα

Ένα σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *