Το νέο μου μπάνιο

Το νέο μου μπάνιο

Το νέο σας μπάνιο σήμερα είναι πρώτο σε ζήτηση στην ανακαίνιση σπιτιού.

Ακόμη και στις ολιγοήμερες διακοπές μας στην επιλογή ενός δωματίου , μεγάλο ρόλο παίζει το πόσο καινούριο και  σύγχρονο θα είναι το μπάνιο. Γι αυτό και οι επαγγελματίες στον τουρισμό εστιάζουν όλο και συχνότερα στην ανακαίνισή του.

Ένα παλιό μπάνιο ποτέ δεν φαίνεται αρκετά καθαρό. Υγρασία,μούχλα και άλατα αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια μετά από χρόνια στα πλακάκια και τους αρμούς.

Σωλήνες που κάνουν θόρυβο, ή που είναι εξωτερικοί και ασχημαίνουν όλο το χώρο.

Βρύσες που στάζουν όσο και να τις σφίγγουμε, καζανάκια που υπολειτουργούν και τρέχουν. Παλιές κιτρινισμένες λεκάνες και καπάκια πλαστικά και ασταθή , όλα συμβάλλουν αρνητικά.

Σε ένα τόσο ιδιαίτερα προσωπικό χώρο αντίθετα, θα έπρεπε να κυριαρχεί η αισθητική, η λειτουργικότητα και μια νότα πολυτέλειας . Γιατί το ζητούμενο σ ένα τέτοιο χώρο είναι η χαλάρωση, η άνεση, η απόλαυση.

Σε καμμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσετε στο αισθητικό κομμάτι όμως αν δεν είστε σίγουροι ότι οι σωληνώσεις είναι σύγχρονες και αξιόπιστες.

Συνήθως ένα παλιό μπάνιο χρειάζεται αναδιάταξη για να εκμεταλευτούμε καλύτερα το χώρο και να τον κάνουμε πιο λειτουργικό.

Η αλλαγή ενός μπάνιου δεν επιδέχεται επιδιορθώσεις αργότερα, γι αυτό οι επιλογές σε εργασίες, υλικά και τεχνίτες πρεπει να είναι προσεκτικές

Οι συχνότερες βασικές αλλαγές που ζητούν οι πελάτες μας είναι

Αντικατάσταση της μπανιέρας σε ντουζιέρα.

Οι ντουζιέρες είναι όμορφες, πρακτικές και εξοικονομούν πολύ χώρο.

Θα σας συνιστούσα όμως αν υπάρχει ευχέρεια να μην περιορίσετε την ντουζιέρα. Τόσο όσο να χωράει ένας όρθιος που σηκώνοντας τα χέρια θα ακουμπά στα τοιχώματα της καμπίνας. Αυτό το λάθος συμβαίνει συχνά ακόμα κι εκεί που θα μπορούσαμε να δώσουμε λίγο παραπάνω αέρα.

Μια πολύ μικρή ντουζιέρα θα σας χαλάσει την πιο αναζωογονητική στιγμή της ημέρας.

Οι έτοιμες ντουζιέρες δε χαρίζουν τόσο κατά την άποψη μου όσο οι χτιστές.Αρκεί να είναι τέλεια στεγανοποιημένες . Στο δάπεδο τοποθετείται εκτός από πλακάκι , ακρυλική, πορσελάνινη ή άλλη συνθετική βάση σε πολλούς χρωματισμούς και υφές που μιμούνται και φυσικά υλικά όπως την πέτρα.

Η μοντέρνα τάση θέλει τη βάση της ντουζιέρας ενιαία με το δάπεδο του μπάνιου , χωρίς υψομετρική διαφορά. Γι αυτό ο τεχνίτης που θα την τοποθετήσει πρέπει να έχει ικανότητα και εμπειρία τόσο για τη σωστή μόνωση όσο και για τις κατάλληλες ρύσεις αν θέλετε να αποφύγετε να πλυμμυρίζετε όπως συχνά βλέπουμε να συμβαίνει στις ντουζιέρες.

 Προσθέστε ένα καταρράχτη ή στήλη ντουζ. Δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλη διαφορά σε ευχαρίστηση δίνει το μπάνιο όταν δεν χρειάζεται να κρατάς το τηλέφωνο της μπαταρίας στο χέρι κι όταν η βροχή του νερού  διανέμεται ομοιόμορφα.

 Καλύψτε με γυάλινη καμπίνα (προσωπικά προτιμώ αυτές χωρίς μεταλλικό σκελετό, για να μην μοιάζει με κλειστό κουτί η ντουζιέρα) και θα έχετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Εντυπωσιακές είναι και οι λεγόμενες ανοιχτές ντουζιέρες όπου το διάφανο γυαλί δεν έχει πόρτα και δεν την καλύπτει ολόκληρη.

Διαβάστε για τις εργασίες στην αντικατάσταση μπανιέρας σε ντουζιέρα

 Διαθέστε λίγο χώρο ώστε η καμπίνα να είναι ευρύχωρη τόσο για σας όσο και για ένα ράφι ή μια εσοχή για τα αναλώσιμα καθαριστικά σώματος

Οι εντελώς διάφανες ντουζιέρες μεγαλώνουν το χώρο γιατί δίνουν την αίσθηση της συνέχειάς του, αφήνουν να φαίνεται καθαρά το όμορφο πλακάκι που θα τις ντύσετε και δίνουν αίσθηση πολυτέλειας.Επίσης θα είναι ορατή η μπαταρία,η στήλη και ό,τι άλλο όμορφο τοποθετήσετε.

Δε χρειάζεται  η ντουζιέρα σας να είναι πάντα ομοιόμορφη με το υπόλοιπο μπάνιο.Αρκεί να ταιριάζει η υφή των υλικών και τα χρώματα,ακόμη και μέσα από αντιθέσεις.

Δείτε ένα βίντεο ανακαίνισης μπάνιου με κατασκευή ντουζιέρας

Είναι πιο πρακτικό να αποφύγετε το λευκό πλακάκι που στην αρχή δείχνει όμορφο αλλά χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα για να διατηρηθεί στην αρχική του κατάσταση ειδικά αν δεν είναι απόλυτα λεία η επιφάνειά του,αν υπάρχουν αρμοί κι αν τα άλατα του νερού στην περιοχή σας είναι μεγάλου βαθμού.

Γενικά σε μικρούς χώρους θα πρότεινα μονοχρωμία και αποχρώσεις απαλές του μπεζ ,του γκρι και ζαχαρί, γαλάζιο, ανοιχτό πράσινο κ.λ.π

Αυτό δεν είναι απόλυτα περιοριστικό αφού έχω δει και υπέροχα μικρά μπάνια στα οποία ο μικρότερος τοίχος της ντουζιέρας ή το δάπεδό της να καλύπτετε από ένα πιο έντονο χρώμα ή υλικό (τουβλάκι, βότσαλο κ.λ.π ) σε σχέση με το υπόλοιπο μπάνιο.

 Συνυπολογείστε και το φυσικό φωτισμό του μπάνιου πριν καταλήξετε σε ανοιχτόχρωμο ή σκουρόχρωμο πλακάκι

Ανακαίνιση μπάνιου πλακάκι ψηφίδα πάγκος corian

Αντικατάσταση πλακιδίων

Τα πλακάκια καταλαμβάνουν σε έκταση σχεδόν όλο το χώρο του μπάνιου. Εννοείται λοιπόν πως για να γίνει πραγματικά νέο το μπάνιο σας πρέπει να ανανεώσετε τα παλιά πλακάκια.

Ευτυχώς είναι τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα θα βρείτε αυτή που θα σας ικανοποιήσει απόλυτα.Δεν χρειάζεται να είναι η πιο ακριβή αφού υπάρχει πληθώρα όμορφων πλακιδίων και σε προσιτές τιμές.

Η μόδα επιβάλλει πλακάκια μεγάλου μεγέθους, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αρμούς, που μπορούν με τη σωστή τοποθέτηση να αναδείξουν ακόμα και ένα μικρό μπάνιο. Το μέγεθος και το φυσικό φως του μπάνιου σας είναι πάντα το πρώτο κριτήριο επιλογής.

Σε ένα μικρό και σκοτεινό μπάνιο μην τοποθετήσετε σκουρόχρωμα πλακάκια. Θα το μικρύνετε πολύ και θα το σκοτεινιάσετε περισσότερο.

Επίσης μην τοποθετήσετε με διαφορετική διάταξη τα πλακάκια σε κάθε τοίχο, μην παίξετε πολύ με τα μεγέθη, τα σχέδια τους σχηματισμούς και τα χρώματα. Μπορείτε όμως να κινηθείτε σε διακριτικές παραλλαγές, διαφορετικής υφής πλακάκια σε παρόμοιες αποχρώσεις. Να διαφοροποιήσετε μόνο ένα μικρό μέρος του μπάνιου όπως το χώρο του ντουζ , του νιπτήρα ή το δάπεδο.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι όλες οι διαφοροποιήσεις να συνθέτουν ένα συγκεκριμένο στυλ.

Αντίθετα στα μεγάλα μπάνια μπορούμε να είμαστε πιο τολμηροί σε σχέδια και χρώματα και να δημιουργήσουμε γωνιές με έντονες αντιθέσεις και διαφορετικούς σχηματισμούς. Να υπερβάλουμε ακόμα και στα χρώματα,τα μεγέθη,τα στυλ.

Αλλαγή παλιού νιπτήρα

H νέα τάση είναι οι επιτραπέζιοι νιπτήρες τοποθετημένοι πάνω σε κάποιο έπιπλο. Έτσι ο νιπτήρας γίνεται στοιχείο διακόσμησης του μπάνιου. Το έπιπλο αυτό συνήθως είναι και χρηστικό αφού στα ντουλάπια ή τα συρτάρια του θα αποθηκεύσετε τις πετσέτες και τα είδη καθαριότητας.

Αν όμως σας αρέσουν οι κολώνες επιλέξτε νιπτήρα με κολώνα εφόσον όμως έχετε τον χώρο να δημιουργήσετε αλλού ντουλάπια.

Μια άλλη επιλογή είναι οι επικαθήμενοι νιπτήρες, αυτοί δηλαδή που  βυθίζονται μέσα στο έπιπλο αλλά το χείλος τους βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια του επίπλου και οι υποκαθήμενοι  που γίνονται ένα με την επιφάνεια του επίπλου.

Το υλικό είναι συνήθως πορσελάνη αλλά υπάρχουν και νιπτήρες από επεξεργασμένο ξύλο ή πέτρα που κάνουν τη διαφορά στο στυλ. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του μάρμαρου που κοστίζει μεν περισσότερο αλλά προσδίδει φινίρισμα πολυτέλειας.

Επιλέξτε το μέγεθος και το σχήμα.

Δείτε τι σας ταιριάζει (ορθογώνιο ,τετράγωνο ή οβάλ) και συνδυάστε το με ένα έπιπλο που θα βοηθήσει στην αποθήκευση όλων αυτών που χρειάζεστε. Σίγουρα δεν θέλετε να βρίσκονται σε κοινή θέα, να τα μετακινείτε κάθε φορά που καθαρίζετε και να είναι εκτεθειμένα σε νερά και σκόνες.

Ένα μπάνιο που όλα είναι στη θέση τους δείχνει και είναι καθαρότερο, πιο όμορφο,μας γλυτώνει κόπο και χρόνο και μας χαλαρώνει περισσότερο.

Το έπιπλο μπορεί να είναι ξύλο, βακελίτης ή και χτιστό.Προσωπικά η πολλή γυαλιστερή επιφάνεια με κουράζει γι αυτό θα συνιστούσα σατινέ ή ματ.

Ανακαίνιση μπάνιου

Χρώμα και σχέδιο

Όσο για το χρώμα και το σχέδιο εξαρτάται από το γούστο σας και το χρώμα των πλακιδίων του τοίχου και του δαπέδου.

Το ξύλο είναι πιο διαχρονική επιλογή και μπορείτε να του δώσετε μοντέρνα ή vintage μορφή  και σχήμα, με πορτάκια επίπεδα ή ταμπλαδωτά σε αποχρώσεις του ίδιου του ξύλου ή βαμμένο.

Αν υπάρχει πλυντήριο μέσα στο μπάνιο θα σας συμβούλευα να το εντοιχίσετε σε ένα ομοιόμορφο ντουλάπι,  ίδιο με το έπιπλο του νιπτήρα. Επάνω του μπορεί να σχεδιαστεί ένα μικρότερο σε βάθος για τα άπλυτα ρούχα.Θα σας βολέψει πολύ.

Για να καταλήξετε ευκολότερα μην χάνετε την γενική εικόνα που θέλετε να δώσετε στο μπάνιο σας. Υπάρχουν εξαιρετικά όμορφα έπιπλα και νιπτήρες που θα δείτε στο διαδίκτυο και αλλού. Όμως είναι τοποθετημένοι σε τελείως διαφορετικούς χώρους και διαστάσεις.

Στην αγορά κυκλοφορούν και άλλα υλικά με τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν νιπτήρες και ντουζιέρες.

Το corian  ή κάποια συνθετικά που του μοιάζουν και περιέχουν ρητίνες, τα οποία παίρνουν οποιοδήποτε σχήμα θέλουμε και είναι ανθεκτικά. Δεν είναι φτηνή επιλογή αλλά είναι πολύ μοντέρνα και θα το βρείτε πλέον και σε απομιμήσεις φυσικών υλικών αν έχετε πιο κλασικό γούστο.

Άλλο υλικό είναι η τσιμεντοκονία για το νέο σας μπάνιο επίσης ευέλικτο υλικό ώστε να παίρνει διάφορα σχήματα χρώματα και υφές.

Παλαιότερα το συναντούσαμε περισσότερα σε νησιώτικα μπάνια είναι όμως πλέον ψηλά σε ζήτηση παντού. Καλόγουστο , γήινο δίνει την αίσθηση της απλής κομψότητας. Κοστίζει και απαιτεί έμπειρους μαστόρους και σωστή τοποθέτηση για να δώσει αυτό το ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Αλλαγή της λεκάνης

Δύο τύποι λεκάνης υπάρχουν. Οι κλασικές και οι κρεμαστές. Οι δεύτερες διευκολύνουν το καθάρισμα του δαπέδου και μεγαλώνουν το χώρο αλλά είναι ακριβότερες.

Σετάρονται με εντοιχισμένα καζανάκια που σημαίνει οτι η επιδιόρθωσή τους είναι πιο δύσκολη από τα καζανάκια στις επιδαπέδιες λεκάνες.

Οι λεκάνες κυκλοφορούν σε σχήμα ορθογώνιο ή οβάλ που θα το συνιστούσα σε μικρά μπάνια.

Αν η ανακαίνισή σας είναι ολική και περιέχει νέο αποχετευτικό σύστημα δεν υπάρχει περιορισμός στη θέση και το είδος της λεκάνης.

Αποφασίστε αφού το συζητήσετε με τον υδραυλικό σας.

ανακαίνιση μπάνιου

 Αλλαγή σε μπαταρίες και αξεσουάρ

Είναι σωστό να ενημερωνόμαστε από διαδίκτυο και εκθέσεις αρκεί να προσαρμόσουμε στο δικό μας μπάνιο αυτές τις ιδέες. Συνθέτοντας ή και αφαιρώντας ότι δεν ταιριάζει στο χώρο μας και την προσωπικότητα μας.

Στο νέο σας μπάνιο οι μπαταρίες νιπτήρα και ντουζιέρας πρέπει να δένουν με το υπόλοιπο ύφος του μπάνιου.

Επενδύστε σε αξιόπιστα υδραυλικά είδη και υλικά για να μην φθαρούν γρήγορα και βάλτε την αισθητική δεύτερη αν περιορίζεστε πολύ οικονομικά.

Σιγουρευτείτε οτι θα βρείτε ανταλλακτικά αν κάτι χαλάσει.

Κυκλοφορούν βρύσες με πολύ όμορφο design αλλά αμφιβόλου ποιότητας. Γι αυτό και θα σας φανούν ιδιαίτερα προσιτές οι τιμές τους.

Το πιθανότερο είναι να μην αντέξουν πολλά χρόνια. Αν δεν βρείτε να την αντικαταστήσετε με μια ίδια θα χρειαστεί ν αλλάξετε και βρύση στη ντουζιέρα. Αλλιώς θα χαλάσει το set.

Γενικά οι επιλογές στο στυλ είναι οι κλασικές αναμικτικές χρωμίου, οι μοντέρνες, οι vintage, οι minimal και οι βιομηχανικού τύπου.

 Θα τις βρείτε σε χρώμα inox, χρωμέ για πιο μοντέρνα μπάνια, μπρονζέ για πιο κλασσικά ή μαύρο για πολύ σύγχρονα και βιομηχανικά.

Στο νιπτήρα η τελευταία τάση είναι και οι επιτοίχιες μπαταρίες. Οι διακόπτες του ζεστού και κρύου νερού είναι ανεξάρτητοι σε ξεχωριστές τρύπες δεξιά και αριστερά στο τοίχο.

Στη ντουζιέρα αντίστοιχα θα βρείτε όμοια βρύση, στήλη καταρράχτη επιτοίχια ή κρεμαστή. Επίσης με led φωτισμό για χρωματιστή βροχή.

Μην υποτιμάτε τα αξεσουάρ του μπάνιου σας.

Είναι στοιχεία της διακόσμησης του και ολοκληρώνουν το στυλ. Σκεφτείτε καλά τα σημεία τοποθέτησης ώστε να εξηπηρετούν τις ανάγκες σας.

Γάτζοι και άγγιστρα ή κρίκοι, κρεμάστρες με μονή ή διπλή ράγα για να κρεμάτε τις πετσέτες κοντά στο ντουζ και το νιπτήρα.

Ένας άλλος τρόπος να διατηρούμε ζεστές τις πετσέτες σώματος είναι και τα καλοριφέρ μπάνιου που χρησιμοποιούνται σαν κρεμάστρες.

Τοποθετείστε ράφια για καθαρές διπλωμένες πετσέτες αν σας αρέσουν.

 Μην παραλείψετε τα set με αντλία υγρού σαπουνιού, ποτηράκι για οδοντόβουρτσες,θήκη για το χαρτί υγείας και πιγκάλ .

Θα τα βρείτε σε κεραμικά, μπρούτζινα, inox, χρωμέ, γυάλινα, σε απομιμήσεις ξύλου, πέτρας και ότι άλλο φανταστείτε.

 Προσθέστε δοχεία και θήκες για ότι χρησιμοποιείτε  προσωπικά όπως βούρτσες, κρέμες, αποσμητικά. Γενικά προϊόντα περιποίησης που τα χρειάζεστε καθημερινά και θέλετε να έχετε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Έτσι θα τα έχετε συγκεντρωμένα ανά είδος και όχι σκόρπια.

 Ταιριάξτε τα με το στυλ και το χρώμα του υπόλοιπου μπάνιου και των μπαταριών που τοποθετήσατε.

Παρόμοια οργανώστε τα είδη καθαριότητας σώματος και μαλλιών στην ντουζιέρα με ράφια για κάθε άτομο της οικογένειας. Άλλωστε κάθε μέλος της έχει διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις

Αν υπάρχουν μικρά παιδια και υπερήλικες προνοήστε και για μια χειρολαβή στο ντουζ.

Τέλος διαλέξτε προσεκτικά τα πόμολα στα ντουλάπια. Να είναι πρακτικά στο άνοιγμα, ταιριαστά με το έπιπλο μπάνιου και να το αναδεικνύουν.

Το νέο μου μπάνιο

Σημαντικό ρόλο επίσης θα παίξει η επιλογή του καθρέφτη στο νέο μου μπάνιο

Προσωπικά προτιμώ τους μεγαλύτερους καθρέφτες, που θα βολέψουν κι ένα μικρότερο μέλος ή επισκέπτη στο σπίτι. Θα μπορεί να καλύπτει κι ένα μεγάλο μέρος του σώματος ενός ενήλικα. Ωστόσο και μικροί καθρέφτες δίνουν ιδιαίτερο στυλ και κομψότητα σε μικρά μπάνια.

Το σχήμα του εξαρτάται από το γούστο σας πρωτίστως αλλά αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι η κορνίζα του. Είναι ξανά στη μόδα οι μεγάλες κορνίζες σε μπρούτζινο, χρυσό και ασημί χρώμα. Οι ξύλινες ομολογώ πως δίνουν χαρακτήρα τόσο σε μοντέρνα όσο και κλασσικά μπάνια.

Μια άλλη κυρίαρχη τάση είναι ο κρυφός φωτισμός ή εσωτερικός φωτισμός  led του καθρέπτη. Δίνει μια ζεστή αίσθηση και τονίζει απαλά το περίγραμμά του αν δεν υπάρχει κορνίζα.

Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο να μελετήσουμε το φωτισμό στο νέο μας μπάνιο.

Ειδικά αν ο φυσικός φωτισμός είναι ελλιπής θα χρειαστούμε έναν καλό κεντρικό φωτισμό. Πόσες φορές ιδιαίτερα μεγαλώνοντας ηλικιακά δυσκολευόμαστε στον καλλωπισμό  και την περιποίησή μας εξαιτίας του λιγοστού φωτός στο μπάνιο.

Άλλοτε πάλι ο φωτισμός στον καθρέφτη μας δείχνει με σκιές στο πρόσωπο.

Κι αν αλλάξω λαμπτήρες για περισσότερο φως, πώς θα χαλαρώσω και θα απολαύσω το μπάνιο μου…

Εκτός λοιπόν από το κεντρικό φωτισμό που δεν θα τον χρειαζόμαστε όλες τις στιγμές, θα χρειαστούμε και ένα σωστό φωτισμό δεξιά και αριστερά του καθρέφτη ή οριζόντια πάνω απο τον καθρέφτη.

Για χαλαρωτική αίσθηση προσθέστε εσωτερικό φωτισμό περιμετρικά στο ταβάνι, ειδικά αν τοποθετήσετε  γυψοσανίδα.

Αναδείξτε πιο συγκεκριμένα όμορφα σημεία του μπάνιου σας με έγχρωμο led φωτισμό, χωρίς όμως υπερβολές. Θα το αφήνετε αναμμένο τις νύχτες για εύκολη πρόσβαση στο χώρο της τουαλέτας.

Το νέο μου μπάνιο για να γίνει πραγματικά νέο κι εφόσον δεν σας βολεύουν οι παλιές θέσεις των ειδών υγιεινής χρειάζεται απαραιτήτως αναδιάταξη.

Σκεφτείτε όμως ότι αλλάζοντας το παλιό υδραυλικό σύστημα μακροπρόθεσμα θα αποβεί οικονομικότερο από μία πιθανή βλάβη.

Τα συνεργεία για το νέο μου μπάνιο

Προσέξτε πολύ το συνεργείο που θα του αναθέσετε την ανακαίνισή του αν θέλετε να είστε ασφαλείς. Να είναι δίπλα σας, να σας προτείνει αξιόπιστα και σύγχρονα υλικά. Να είναι ενημερωμένο για την εφαρμογή αυτών των υλικών.

Δείτε προηγούμενες δουλειές τους και άρθρα τους στο διαδίκτυο.

Να είναι σχολαστικοί στη λεπτομέρεια της τοποθέτησης των πλακιδίων και των ειδών υγιεινής για αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Να έχουν εμπειρία και εξειδίκευση στην ανακαίνιση σύγχρονων μπάνιων.

Το νέο σας μπάνιο πρέπει να σχεδιαστεί με προοπτική ματιά τόσο για σας όσο και για την οικογένειά σας και να είναι προσαρμοσμένο και στις μελλοντικές της ανάγκες.

Καθώς μεγαλώνουμε το μπάνιο μας παραμένει ο πιο προσωπικός μας χώρος. Γι αυτό αποτελεί τη σπουδαιότερη επένδυση στην κατοικία μας σήμερα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για την ανακαίνιση του μπάνιου σας

Εναλλακτικά συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *