Προστασία σπιτιού από το χιόνι

προστασία σπιτιού από το χιόνι

Τα τελευταία χρόνια η επέλαση του χιονιά ακόμη και σε αστικές περιοχές γίνεται όλο και πιο έντονη ώστε η προστασία σπιτιού από το χιόνι να κρίνεται απαραίτητη.

Το φαινόμενο αυτό μας αναγκάζει να προβούμε σε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που θα προκύψουν στις κατοικίες μας από τις χιονοπτώσεις.

 Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα

Φθορές σε στέγες και ταράτσες

Η συσσώρευση του χιονιού στην κεραμοσκεπή, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν σπασμένα κεραμίδια ή ρηγματώσεις από διαστολές κυρίως στα σημεία που διέρχονται κεραίες , εξαεριστικά μπάνιου , καμινάδες κ.λ.π

Το βάρος του χιονιού είναι ικανό να διαβρώσει το σκυρόδεμα ή να προκαλέσει ακόμη και υποχώρηση της στέγης ειδικά όταν η κλίση της είναι ελάχιστη.

Καθώς το χιόνι λιώνει το νερό εισέρχεται στο εσωτερικό του σπιτιού και επηρεάζει την τοιχοποιία.

Όταν υπάρχει ταράτσα αντίστοιχα, το νερό θα λιμνάσει στην πλάκα και θα εμφανιστεί στο ταβάνι του σπιτιού.

Αιτία και λύσεις

Κακή κατασκευή εξ αρχής ειδικά στη μόνωση και τη στεγάνωση.

Χρήση μη ποιοτικών υλικών ή κακή εφαρμογή τους.

Έλλειψη συντήρησης και καθαρισμού για πολλά χρόνια φύλλων και λάσπης από τα κεραμίδια, ειδικά στα λούκια της στέγης και τις υδρορροές.

Πάγος στους σωλήνες αποστράγγισης του νερού.

Επιλέξτε πρώτα το κατάλληλο συνεργείο και όχι ένα τυχαίο μάστορα για όλες τις δουλειές.

Θα κάνει έλεγχο και καθαρισμό για να εντοπίσει τις φθορές και τις αιτίες που τις προκάλεσαν. Θα σας προτείνει τα κατάλληλα υλικά και τους τρόπους ώστε να θωρακιστεί σωστά το σπίτι σας.

Λάβετε υπόψιν σας ότι τα σύγχρονα υλικά είναι πολύ πιο εξειδικευμένα για κάθε πρόβλημα. Είναι προσαρμοσμένα στην κατασκευή σας, τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας, τις απαιτήσεις σας κ.λ.π

Καλύτερες λύσεις είναι οι μεμβράνες στεγανοποίησης για αποτελεσματικότητα και αντοχή στο χρόνο. Η επάλειψη μονωτικών υλικών σε σημεία όπως οι κορφιάδες, στο τελείωμα των κεραμιδιών και γενικά όπου υπάρχουν τσιμεντοκονίες.

Τέλος το σωστό σύστημα αποστράγγισης τοποθετημένο από έμπειρους τεχνίτες.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε περιοχές με έντονες χιονοπτώσεις και βαρύ χειμώνα , η κλίση της στέγης πρέπει να είναι μεγάλη. Για την προστασία σπιτιού από το χιόνι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται τσιμεντοκεράμιδα. Τα συγκεκριμένα αντέχουν περισσότερο στον παγετό όπως στα ορεινά χωριά μας με μεγάλο υψόμετρο.

Όταν έχουμε ταράτσα τότε θα πρέπει στις γωνίες περιμετρικά να γίνει κατασκευή με τσιμεντόλουκα με επαλληφόμενα μονωτικά για να μην ρηγματώνουν.

Επίσης στεγανοποιούμε την ταράτσα με επαλληφόμενα ελαστομερή υλικά, τα οποία μπορούν να δεχθούν έντονες θερμοδιαστολές και αντέχουν σε ακραίες συνθήκες παγωνιάς.

προστασία σπιτιού από το χιόνι
Προστασία εξωτερικών τοίχων

Όταν το σπίτι μας επηρεάζεται άμεσα από έντονες χιονοπτώσεις σίγουρα οι εξωτερικοί τοίχοι δοκιμάζονται σε αντοχές.

Εκτός της σωστής κατασκευής μιας τοιχοποιίας σε χτίσιμο και σοβάτισμα θα πρέπει να προστατευτεί και με την κατάλληλη βαφή. Σε τέτοιες περιοχές λοιπόν μια βαφή από απλό ακρυλικό χρώμα δεν αρκεί ώστε να προστατεύσει τους εξωτερικούς τοίχους. 

Θα πρέπει να επιλέξουμε βαφές που έχουν καλύτερη συμπεριφορά στις ακραίες συνθήκες και στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι βαφές αυτές μπορεί να είναι σιλικονούχες για παράδειγμα ή με ακόμη περισσότερες ιδιότητες που έχουν υψηλές αντοχές σε αυτές τις συνθήκες.

Δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε τους τοίχους με άλλα υλικά (φυσική ή τεχνητή πέτρα) αν δεν θέλουμε για να αντέχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μια άλλη επιλογή προστασίας των εξωτερικών μας τοίχων είναι και οι έγχρωμοι σοβάδες. Υπάρχουν κάποιες εταιρίες έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά στα συγκεκριμένα προϊόντα. 

Προστατέψτε τα υδραυλικά του σπιτιού

 Μια έντονη χιονόπτωση μπορεί να καταστρέψει την υδραυλική σας εγκατάσταση.

Το χιόνι και το παγωμένο νερό καταψύχει τους σωλήνες προκαλώντας ρωγμές και διαρροές.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το σπάσιμο ή οι ρωγμές δεν είναι εμφανείς ενώ η διαρροή έχει αρχίσει ήδη.

Συχνά οι πελάτες μας κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για κατανάλωση νερού από διαρροές που δεν είχαν αντιληφθεί σε σωλήνες κήπων , ή ακόμα χειρότερα μέσα σε τοίχους.

Αιτία και λύσεις.

Το πρόβλημα θα είχε αποφευχθεί αν οι εξωτερικοί ή οι εσωτερικοί σωλήνες είχαν μονωθεί με κάποιο υλικό από  πολυαιθυλένιο ή θερμαντικές ταινίες.

Θυμηθείτε! Πάντα πριν το χιονιά θα πρέπει να έχουμε αδειάσει το δίκτυο αφού πρώτα κλείσουμε την παροχή του νερού.

Προσοχή!  Μπορεί προσπαθώντας να ξεπαγώσουμε μόνοι μας τους σωλήνες μέσα ή έξω από το σπίτι να προκαλέσουμε μεγαλύτερη ζημιά σπάζοντας τελείως το σωλήνα και να πλημμυρίσουμε.

Αλλά και οι εσωτερικοί σωλήνες ειδικά σε χώρους του σπιτιού που δεν ζεσταίνονται επαρκώς το χειμώνα όπως γκαράζ και υπόγεια. Οι σωλήνες είναι εκτεθειμένοι και  η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 6 βαθμούς χρειάζονται επιπλέον μόνωση.

Στο εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να έχουμε στεγανοποιήσει τους σωλήνες γύρω γύρω ,ώστε να μην υπάρχουν κενά σε δάπεδα και τοίχους εσωτερικά στα κολεκτέρ. Αυτό δεν θα επιτρέψει να παγώσει εύκολα ο σωλήνας.

Η επιδιόρθωση ενός σωλήνα μέσα σε τοίχο είναι πολύ δαπανηρή.

Να θυμάστε ότι δεν ταιριάζουν όλες οι μονώσεις σε όλα τα σημεία . Υπάρχει κίνδυνος όπου περνούν ηλεκτρικά καλώδια κοντά.

Συμβουλή μας στην προστασία σπιτιού από το χιόνι

Διατηρείτε καθαρούς τους σωλήνες που μπορείτε να ελέγξετε μόνοι σας , σιφόνια , σχαράκια και σωληνώσεις κάτω από νεροχύτες και νιπτήρες. Επιδιορθώστε βρύσες που στάζουν και ότι δεν λειτουργεί σωστά εν τη γενέσει του. Θα κοστίσει πολύ λιγότερο από τη βλάβη που θα προκληθεί από τη συνεχόμενη φθορά.

Παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να αντικαθίστανται από καινούριες. Μην προβαίνετε σε ανακαινίσεις επιφανειακές γιατί θα βρείτε αργότερα προβλήματα και θα ξοδευτείτε άσκοπα.

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη  από την αποκατάσταση, πέραν των όσων είπαμε, μια μικρή γεννήτρια ρεύματος αν διαθέτετε ένα μικρό χώρο. θα σας βοηθούσε να αποφύγετε αρκετά προβλήματα αφού είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι διακοπές ρεύματος στις χιονοπτώσεις.

Καλέστε μας για να δούμε τις ανάγκες του σπιτιού σας ώστε να το προστατεύσουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Προστασία σπιτιού από το χιόνι

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *