Εξωτερική ανακαίνιση Σπιτιού. Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να διορθώσουμε και να ανανεώσουμε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας ενώ ταυτόχρονα αναβάλλουμε τις επισκευές που αφορούν στις εξωτερικές φθορές που αναπόφευκτα εμφανίζονται στο κέλυφος του.
Ίσως επειδή τις αντικρίζουμε σπανιότερα και μας ενοχλούν λιγότερο. Ξεχνάμε όμως ότι αυτές οι φθορές ευθύνονται για την εμφάνιση της εσωτερικής υγρασίας και ακόμη περισσότερο για τις ενεργειακές απώλειες του σπιτιού μας που κοστίζουν στην τσέπη μας. Έτσι όσες φορές κι αν καλύψουμε με ένα νέο χρώμα τους τοίχους μας ,το πρόβλημα θα επανέρχεται και μάλιστα περισσότερο ορατό.
Πότε το σπίτι μας χρειάζεται μια εξωτερική ανακαίνιση
Πρώτα πρώτα όταν εμφανίζει σημάδια φθορών εξαιτίας του χρόνου. Η έκθεση στον ήλιο τη βροχή το χιόνι ακόμη και τη ρύπανση καταστρέφει σιγά σιγά το παλιό χρώμα και τον παλιό σοβά ακόμη και αν τα υλικά και οι τεχνικές εφαρμογής τους ήταν ποιοτικά.
Παράλληλα , οι αλλαγές στη θερμοκρασία δημιουργούν ρηγματώσεις στις ενώσεις μεταξύ διαφορετικών υλικών από τις οποίες τελικά θα εισχωρήσει η υγρασία. Όσο γρηγορότερα προλάβουμε αυτή την κατάσταση τόσο λιγότερο θα ξοδέψουμε και τόσο λιγότερο θα επηρεαστεί το εσωτερικό του σπιτιού μας.
Ένας άλλος πολύ σοβαρός λόγος να προχωρήσουμε σε μια εξωτερική ανακαίνιση είναι η κακή ή καθόλου θερμομόνωση. Το αποτέλεσμα αυτής είναι να μην νιώθουμε χαλαροί μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Το χειμώνα θα κρυώνουμε ανεξάρτητα από το είδος θέρμανσης που έχουμε εγκαταστήσει και το καλοκαίρι θα ζεσταινόμαστε υπερβολικά αφού οι τοίχοι μας θα απορροφούν και θα εκπέμπουν θερμότητα.

Κάθε παλαιά κατοικία χρειάζεται επισκευή στην τοιχοποιία.
Εξωτερικά λοιπόν το σπίτι μας είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον. Με τον καιρό θ αρχίσουμε να παρατηρούμε φουσκώματα, λεκέδες και ξεφλουδίσματα στο χρώμα και τους σοβάδες. Ρωγμές και φθορές σε μπαλκόνια στηθαία κλπ.
Αν δεν βρούμε τις εισόδους υγρασίας και δεν επέμβουμε στις βαθιές φθορές το πρόβλημα απλώς θα κρύβεται από τα μάτια μας αλλά θα εισχωρεί βαθύτερα. Πρέπει λοιπόν να ελέγξουμε λεπτομερώς παλιές κολλήσεις και στοκαρίσματα σε μαρμαροποδιές , φθαρμένες αρμολογήσεις σε μπαλκόνια και αίθρια , στεγανοποιήσεις και μονώσεις γύρω από μπαλκονόπορτες και παράθυρα κ α.
Μετά να επιλέξουμε τα ποιοτικά υλικά σοβά και χρώματος και να τα εφαρμόσουμε με την ενδεδειγμένη τεχνική, που για κάθε υλικό είναι διαφορετική. Απαιτεί γνώση αλλά και ενημέρωση, που επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση των σεμιναρίων που κάθε εταιρία με τους τεχνικούς της συμβούλους διοργανώνει.
Τέλος αν θέλουμε καταλυτικό περιορισμό στην κατανάλωση ενέργειας στην κατοικία μας και διατήρηση καλής εσωτερικής θερμοκρασίας όλες τις εποχές χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις δεν έχουμε παρά να μονώσουμε εξωτερικά το κέλυφος του κτιρίου μας. Αυτό σημαίνει να εφαρμόσουμε εξωτερική θερμοπρόσοψη. Αυτό επιτυγχάνεται στην εξωτερική ανακαίνιση σπιτιού με την κόλληση θερμομονωτικών πλακών διογκωμένης και εξηλασμένης πολυστερίνης. Είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία σε διάφορα στάδια μέχρι την τελική επιφάνεια.

Κάθε παλιά κατοικία χρειάζεται επισκευή στην ταράτσα.
Απαραίτητη είναι η συντήρησή της ταράτσας αφού τις περισσότερες φορές αποτελεί πηγή εισόδου υγρασίας και παγωνιάς το χειμώνα , αυξημένης ζέστης τους θερινούς μήνες.
Πρωταρχικά ελέγχονται οι ρύσεις και οι υδροροές και αν χρειάζεται διορθώνονται. Στη συνέχεια περνάμε στην εφαρμογή υγρομόνωσης και στεγανοποίησης . Τα ασφαλτόπανα θεωρούνται ξεπερασμένα λόγω της μικρής αντοχής , κακής εφαρμογής και της έλλειψης διαπνοής . Τη θέση τους έχουν πάρει εξελιγμένα πολυουρεθανικά υλικά, επαλειφόμενα στεγανοποιητικά υλικά, ελαστικές μεμβράνες κ.α.
Δημιουργούνται επίσης αρμοί διαστολής για αντοχή και επισκευάζονται παράπλευρα δομικά υλικά όπως τα στηθαία γιατί μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγρομόνωση.
Μην ξεχνάτε ότι μια κακοσυντηρημένη ταράτσα μπορεί να συμβάλλει μέχρι και στη φθορά του οπλισμού του σκυροδέματος της οικοδομής που είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια μας. Η καλή θερμομόνωση της ταράτσας εξασφαλίζει θεαματική οικονομία στη θέρμανση και τον κλιματισμό του σπιτιού, γεγονός που επιβεβαιώνουν όλοι οι πελάτες μας.

Αν υπάρχει κεραμοσκεπή είναι ανάγκη να συντηρηθεί να αλλαχθούν φθαρμένα κεραμίδια, έλεγχος γύρω από κεραίες , καμινάδες, ηλιακούς θερμοσίφωνες , κορφιάδες και όπου το κρύο και η ζέστη δημιουργεί ρωγμές με συστολές και διαστολές. Συχνά τα λούκια της σκεπής όπου διοχετεύονται τα βρόχινα νερά είναι φραγμένα από φύλλα κλπ. Άλλοτε χρειάζονται αντικατάσταση με ανθεκτικά μεταλλικά υλικά όπως το αλουμίνιο.
Τέλος λάθη στην τοποθέτηση των μονωτικών υλικών έξ αρχής , δημιουργούν μεγάλες απώλειες θερμότητας. Σε χειρότερες περιπτώσεις εισχωρούν νερά στις δυνατές βροχοπτώσεις. Μια σωστή κεραμοσκεπή προσφέρει την καλύτερη μόνωση σ ένα σπίτι με τεράστια αντοχή στο χρόνο και με ελάχιστα έξοδα συντήρησης ανά αρκετά έτη.
Παράγοντες ενεργειακής απόδοσης και εξωτερικής αισθητικής
Εκτός όμως από τις επισκευαστικές παρεμβάσεις στην εξωτερική ανακαίνιση σπιτιού υπάρχουν κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να θωρακίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας.
Το πρώτο είναι η αλλαγή κουφωμάτων και υαλοπινάκων, ιδιαίτερα αν αυτά είναι παλιάς τεχνολογίας.
Στα τζάμια επιλέγουμε μεταξύ διπλών ή triplex . Τα διπλά έχουν στη μέση μια λωρίδα μόνωσης , ενώ τα τριπλά έχουν 2 και είναι πιο ηχομονωτικά , πιο θερμομονωτικά και ιδιαιτέρως ασφαλή.
Ωστόσο τη διαφορά κάνουν τα ενεργειακά ή θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου με πολυαμίδια και φυσικά οι ενεργειακοί υαλοπίνακες.
Είναι ενισχυμένα τζάμια με λεπτές επιστρώσεις μετάλλων που μειώνουν τη συνολική διαπερατότητα της ενέργειας και εξασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα φυσικού ηλιακού φωτισμού.
Στην πιο εξελιγμένη τους έκδοση αποτρέπουν όχι μόνο την ανταλλαγή θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον αλλά και την ηλιακή ακτινοβολία όταν αυτή πέφτει απευθείας στο τζάμι. Ιδανικά για μεγάλα ανοίγματα που βλέπουν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου.
Η συμβουλή μας είναι να αλλάξετε τα παλιά κασώματα αν θέλετε σωστή εφαρμογή χωρίς απώλειες και προβλήματα στη λειτουργία.
Αν επιθυμείτε να ανακαινίσετε τα μπαλκόνια σας δίνοντας ένα σύγχρονο ύφος στη όψη του κτιρίου επιλέξτε τζάμι χωρίς πλαίσιο , αντί για μπετόν ή σιδερένια κάγκελα. Δεν χρειάζονται συντήρηση , προσφέρουν θέα και είναι περισσότερο ηχομονωτικά από τα παραδοσιακά μπαλκόνια. Ασφαλή , μοντέρνα και με έγχρωμες επιλογές.

Εξίσου θα μπορούσαμε να καλύψουμε τη πλευρά ενός αίθριου με υαλοπίνακες έτσι ώστε ν απολαμβάνουμε απρόσκοπτα τη θέα χωρίς να ενοχλούμαστε από τον άνεμο.
Ένα βορεινό μπαλκόνι μπορεί να προστατευτεί με κινητούς υαλοπίνακες από τους οποίους θα διαπερνά το φως αλλά όχι το κρύο και τις ώρες της ηλιοφάνειας θα διατηρείται ζεστό για να το χρησιμοποιεί η οικογένεια.
Το δεύτερο μέτρο στην εξωτερική ανακαίνιση σπιτιού που αναβαθμίζει ενεργειακά και αισθητικά μια κατοικία είναι ο τρόπος σκίασης.
Συνηθέστεροι τρόποι σκίασης είναι τα ρολά και τα παντζούρια.
Τα ρολά είναι επίσης συμβατά με τα μεγάλα ανοίγματα και μπορεί να είναι με θερμομονωτικά κουτιά για υψηλές επιδόσεις και αθόρυβη λειτουργία.
Τα ρολά από PVC (πλαστικά ή συνθετικά) ιδανικά για μεγαλύτερα ανοίγματα σε πολλά χρώματα και ανθεκτικά. Τα PVC παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο και είναι γενικά πιο ευάλωτα από τα αλουμινίου. Έχουν μικρότερο κόστος που τα κάνει ανταγωνιστικά. Έχουν καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές επιδόσεις αλλά προστατεύουν πολύ λιγότερο σε περίπτωση πυρκαγιάς από τα αντίστοιχα κουφώματα αλουμινίου.
Με αλουμίνιο κατασκευάζονται όλοι οι τύποι κουφωμάτων. Ρολά ή παντζούρια σε απεριόριστα σχέδια και χρώματα (μιμούνται ικανοποιητικά και το ξύλο). Τα εξελιγμένα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ παρέχουν υψηλά επίπεδα θερμομόνωσης με ηχομειωτικές δυνατότητες. Αντέχουν σε χτυπήματα και φθορές περισσότερο από τα PVC. Ανθίστανται ικανοποιητικά σε πυρκαγιά και επισκευάζονται ευκολότερα.Είναι όμως ακριβότερα από τα PVC
Όσο για τα ξύλινα μπαντζούρια (φυσικό υλικό) είναι απαράμιλλης ομορφιάς και αντοχής αλλά χρειάζονται συντήρηση και η τιμή τους είναι υψηλότερη από τα υπόλοιπα είδη.
Συστήματα σκίασης με κριτήρια
Η δομική διαμόρφωση εσοχές, εξοχές, μπαλκόνια και αίθρια μπορούν να αποτελούν και σκίαστρα του σπιτιού μας.
Πρόσθετα σκίαστρα από (γυαλί , μέταλλο, ξύλο , πολυκαρβονικό) μπορούν να τοποθετηθούν με βάση τον προσανατολισμό των ανοιγμάτων σε μπαλκόνια και αίθρια εξωτερικά του κτιρίου. Αυτά μπορεί να είναι οριζόντια ή κατακόρυφα , κινητά (με στρεφόμενες περσίδες για καλύτερη διαχείριση του φωτισμού και του αερισμού).
Γενικά τα οριζόντια σκίαστρα προστατεύουν το μεσημέρι ενώ τα κάθετα όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα ανατέλλοντας ή δύοντας.

Ωστόσο πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας ότι είναι περισσότερο δύσκολο να επιτευχθεί καλός σκιασμός σε ανατολικές και δυτικές όψεις παρά σε νότιες.
Κι αυτό γιατί η νότια όψη δέχεται το χειμώνα τη μέγιστη ηλιακή θερμότητα και το καλοκαίρι την ελάχιστη. Για το λόγο αυτό, ο νότιος προσανατολισμός θεωρείται καλύτερος.
Το καλοκαίρι ο ήλιος είναι αρκετά ψηλά. Γι αυτό τα οριζόντια στέγαστρα παρέχουν ικανοποιητική ηλιοπροστασία στις νότιες όψεις. Ενώ το χειμώνα που ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα, εισέρχεται ελεύθερα στο εσωτερικό θερμαίνοντας το.
Οι βορειοανατολικές και βορειοδυτικές όψεις χρειάζονται ηλιοπροστασία κατά τους θερινούς μήνες με κατακόρυφα σκίαστρα .
Τέλος, οι νοτιοανατολικές και νοτιοδυτικές όψεις, που υπερθερμαίνονται το καλοκαίρι προστατεύονται με συνδυασμό οριζόντιων και κάθετων σκιάστρων.