Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων – δάπεδα

Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων - δάπεδο

Ζούμε σε μια χώρα με ήπιο ζεστό κλίμα και ηλιοφάνεια από την Άνοιξη έως το φθινόπωρο γι αυτό η διαμόρφωση εξωτερικών χώρων – δάπεδα είναι κάτι που μας αφορά όλους.

Αυτό μας επιτρέπει να περνάμε μεγάλο διάστημα της ημέρας αλλά και της
νύχτας στους ανοιχτούς χώρους του σπιτιού μας. Γι αυτό και η ελληνική αρχιτεκτονική προνοεί για τη δημιουργία ευρύχωρων μπαλκονιών , αυλών , αίθριων και κήπων όπως σε λίγα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου.

Οι αυλές μας είναι είναι το μάτι και το αυτί του σπιτιού μας προς τη φύση και τον έξω κόσμο.

Σχεδιασμός εξωτερικού χώρου

Περνώντας στο κομμάτι του σχεδιασμού πρέπει να σκεφτούμε:
Το μέγεθος και το σχήμα του ελεύθερου χώρου σε συνδυασμό με το στυλ , το χρώμα του σπιτιού , τη χρήση και τις ανάγκες μας.

Έτσι θα καταλήξουμε στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να εναρμονίσουμε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.


Αν έχετε κήπο με παρτέρια και γκαζόν μπορείτε να τα επενδύσετε,να προσθέσετε διαδρόμους να σχηματίσετε επίπεδα, σκαλοπάτια. Nα κατασκευάσετε μια πέργκολα στο σημείο που θα συγκεντρώνεστε οικογένεια και φίλοι.

Διαμόρφωση εξωτερικού δαπέδου

Σ αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο δάπεδο , το βασικότερο στοιχείο για μια επιτυχή διαμόρφωση εξωτερικών χώρων – δάπεδα.


Πρακτικά μιλώντας, τα υλικά δαπέδου εξωτερικού χώρου θα πρέπει να είναι
αντιολισθητικά, αδιάβροχα και ανθεκτικά στις πιέσεις και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πλακάκια εξωτερικού χώρου

Διαμόρφωση εξωτερικού χώρου πλακάκια

Αν ψάχνετε για οικονομική λύση αναζητείστε πλακάκια για εξωτερικούς χώρους. Στην αγορά θα βρείτε πλακάκια από γρανίτη και πανέμορφα κεραμικά πλακίδια χρωματιστά , με σχέδια αλλά και αντοχή.

Το μέγεθος και το χρώμα των αρμών θα δώσει το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Κυκλοφορούν σε ποικίλες αποχρώσεις και προσαρμόζονται
σε κάθε στυλ.

Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων – Πλάκες πεζοδρομίου

Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων πλάκες πεζοδρομίου

Μια άλλη επιλογή είναι οι πλάκες πεζοδρομίου από τσιμέντο κατάλληλες και για περιοχές με μεγάλη ολισθηρότητα ή κλίση όταν ενισχύονται με σμυρίδα.
Η επιφάνειά τους μπορεί να αποτελείται και από φυσικά πετρώματα με όψη μωσαϊκό , ψηφίδα ή βότσαλο.

Βιομηχανικό δάπεδο – Σταμπωτό δάπεδο

Σταμπωτό δάπεδο

Το βιομηχανικό δάπεδο παρασκευάζεται από σκυρόδεμα ανθεκτικό σε τριβές και πιέσεις. Λειαίνεται και δίνει μια μοντέρνα αισθητική.

Το σταμπωτό δάπεδο από μπετόν μπορεί να ενισχυθεί με χαλαζία να χρωματιστεί και να διακοσμηθεί με διάφορα σχέδια δίνοντας όψη πέτρινων διαδρόμων . Μιμείται αυθεντικά υλικά όπως τα τούβλα ακόμη και το ξύλο αποδίδοντας διαφορετικές ανάγλυφες υφές και σχέδια με σφραγίδες σε σχήματα πυξίδας κ.α.

Είναι γρήγορη, οικονομική και υψηλής αισθητικής δημιουργία που αντέχει στο χρόνο χωρίς συντήρηση.

Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων – Βοτσαλωτό δάπεδο

Βοτσαλωτό δάπεδο

Το βοτσαλωτό δάπεδο από άσπρα και μαύρα συνήθως βότσαλα παραλίας ή ποταμού. Οικολογικό και ελληνικής καταγωγής δάπεδο για φυσικό αποτέλεσμα που σε ταξιδεύει στα νησιά μας. Είναι όμως χρονοβόρο με αποτέλεσμα να αποτελεί μια ακριβή επιλογή.

Πατητή τσιμεντοκονία

Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων πατητή τσιμεντοκονία

Άλλο ένα ελληνικό προϊόν 100% φυσικής προέλευσης. Τη συναντάμε συχνά στην Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα και χρώμα. Να μιμηθεί υλικά όπως η πέτρα, το τσιμέντο,το ξύλο.


Τοποθετείται πάνω στο σκυρόδεμα και σε υφιστάμενα δάπεδα. Αδιαβροχοποιείται , δένει με κάθε υλικό που υπάρχει στο χώρο και δημιουργεί πολλά διαφορετικά στυλ μοντέρνα ή ρουστίκ.
Καθαρίζεται πανεύκολα,απαλλαγμένη από μικρόβια,χωρίς αρμούς,δεν χαράζεται.

Διαχρονική λύση αλλά υψηλού κόστους και απαιτεί δεξιοτεχνία στην εφαρμογή.

Ξύλινο Πάτωμα – Deck

ξύλινο δάπεδο - deck

Μια ιδιαίτερα καλόγουστη κατασκευή αλλά όχι οικονομική είναι το φυσικό ξύλινο ή το συνθετικό deck δάπεδο.Το αυθεντικό ξύλο είναι εμποτισμένο ώστε να μην απορροφά υγρασία και να προστατεύεται από μύκητες και έντομα. Η επεξεργασία αυτή είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται περιοδικά συντήρηση , ωστόσο η αυθεντικότητα της ομορφιά του είναι ασυναγώνιστη.

Εναλλακτικά το συνθετικό deck με πρόσμιξη ρητινών μοιάζει με το φυσικό ξύλο που σχηματίζει νερά και αυλακώσεις, είναι πολύ πιο ανθεκτικό σε βάθος χρόνου,ανακυκλώσιμο, οικολογικό και εύκολο στην τοποθέτηση.

Οι νέες επεξεργασίες το καθιστούν υψηλής τεχνολογίας υλικό που αναβαθμίζεται συνεχώς αισθητικά.

Αν και εσείς θέλετε να διαμορφώσετε τα δάπεδα στον εξωτερικό σας χώρο επικοινωνήστε μαζί μας για να σας κάνουμε την κατάλληλη πρόταση.

2 Σχόλια

  1. Ενδιαφέρομαι για διαμόρφωση εξωτερικού χώρου 300τμ με κατωφερεια.
    Τοποθεσία:Φθιώτιδα
    Ευχαριστώ

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *