Ασφάλεια στο σπίτι

        Ασφάλεια στο σπίτι ένα λειτουργικό σπίτι είναι και ένα ασφαλές σπίτι. Για εμάς, τα παιδιά μας και τους υπερήλικες που κατοικούν μαζί μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως και εμείς μεγαλώνουμε

  Λαμβάνουμε όμως μέτρα που αφορούν την ασφάλεια και μάλιστα μακροπρόθεσμα:

Τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι είναι κατά κανόνα πολύ συχνά. Στα παιδιά ειδικά κατά 80% μέσα στο σπίτι και μόνο ένα 20% έξω από αυτό.

  Ας εξετάσουμε τους κινδύνους και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να πάρουμε.

Ασφάλεια στο σπίτι

 Σκάλες

 Μικροί και μεγάλοι έχουμε βιώσει πτώσεις από σκάλες, ακόμη και από καρέκλες ή επειδή σκοντάψαμε σε αντικείμενο που δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί.

Αν φτιάχνετε τώρα σπίτι με εσωτερικές σκάλες φροντίστε να μην είναι απότομες με ψηλά σκαλοπάτια. Ετσι το ανέβασμα θα είναι ευκολότερο και το κατέβασμα ασφαλέστερο για σας και τα γόνατά σας. Ιδανικά θα πρότεινα όχι πάνω από 18 εκ. Το δε πλάτος τους 28 με 30 εκατοστά.

Τα κάγκελα της εξωτερικής της πλευράς  να μην αφήνουν κενό μεγαλύτερο από 10 εκ. Ενώ εσωτερικά στον τοίχο είναι απαραίτητη μια κουπαστή να πιανόμαστε. Όσο για το τελείωμα του σκαλοπατιού να μην είναι στρογγυλεμένο και ολισθηρό. Είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή συνηθίζουμε τις εσωτερικές σκάλες να τις χρησιμοποιούμε ξυπόλητοι, με κάλτσες ή παντόφλες που γλιστρούν.

 Στην περίπτωση που έχουμε τέτοια τελειώματα η πιο φθηνή λύση είναι το αντιολισθητικό λάστιχο σκάλας. Πιο κομψό είναι το αρμοκάλυπτο αντιολισθητικό προφίλ αλουμινίου ή βέργα από ανοδειωμένο αλουμίνιο με αντιολισθητικό τελείωμα.

Στο εμπόριο θα βρείτε ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων (ασημί,χρυσό,λευκό,μαύρο ματ ή γυαλιστερό,με λάστιχο ή σιλικόνη κ.λ.π.)

Δάπεδα

Πτώσεις όμως μπορούν να συμβούν από αμέλεια να διορθώσουμε πλακάκια που έχουν ξεκολλήσει όπως και εξαιτίας πολύ γυαλιστερών επιφανειών και δαπέδων .

Ειδικά σε χώρους όπως τα μπαλκόνια και τα μπάνια με μάρμαρα μπορεί να εφαρμοστεί αντιολισθητική επεξεργασία με αστάρια η οποία πρέπει να συντηρείται κάθε 5 χρόνια ή να αντικατασταθούν με άλλα υλικά.

 Στην αγορά θα βρείτε κεραμικά πλακάκια αντιολισθητικά, πλακάκια βινυλίου, βιομηχανικά δάπεδα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, συνθετικά ή σταμπωτά για εξωτερικούς χώρους, δάπεδα με ρητίνες για επιφάνειες σε επαφή με νερό κ.α.

Ηλεκτρολογικά για την ασφάλεια στο σπίτι

Κάτι που θα πρέπει επίσης να προσέξουμε για την ασφάλεια στο σπίτι είναι τα καλώδια και οι σωληνώσεις.

Επενδύστε σε μια ανακαίνιση αν το σπίτι σας είναι παλιό σε σύγχρονη ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Τα καλώδια δεν πρέπει να διατρέχουν δωμάτια και διαδρόμους.Διακόπτες και πρίζες πρέπει να τοποθετηθούν στις σωστές θέσεις. Ετσι και η χρήση τους από τα μέλη της οικογένειας θα είναι εύκολη και ασφαλής, ιδιαίτερα στο σκοτάδι.

Μια παλιά ή μη συντηρημένη εγκατάσταση ενέχει κίνδυνο βραχυκυκλώματος, ηλεκτροπληξίας ή και φωτιάς.

Για παράδειγμα κάθε ηλεκτρική συσκευή πρέπει να συνδέονται με πρίζα κατάλληλη για το συγκεκριμένο φορτίο.

Ηλεκτρολογικά έλεγχος ασφάλεια στο σπίτι

Υδραυλικά

Σε πολλές περιπτώσεις η υγρασία σε ένα τοίχο ή μια κρυφή διαρροή νερού φθείρουν τη μόνωση γύρω από τα καλώδια. Έτσι αν σκοπεύετε σε μια ανακαίνιση μπάνιου μην αμελήσετε να αντικαταστήσετε και τις υδραυλικές σωληνώσεις για να έχετε ασφάλεια στο σπίτι.

Όσο για την υγρασία των τοίχων δώστε σημασία. Την εισπνέετε καθημερινά και κινδυνεύετε από πτώσεις σοβάδων.Βρείτε καλό συνεργείο και θα λύσετε μια για πάντα το πρόβλημα.

Σε βάθος χρόνου όχι μόνο θα αποζημιωθείτε για την επένδυσή σας ,αλλά και θα γλιτώσετε από κινδύνους και πολλά χρήματα

Αποξήλωση πλακιδίων μπάνιου

Φωτισμός

Φροντίστε το φωτισμό τις νυχτερινές ώρες στα σκοτεινά σημεία του σπιτιού με οικονομικά και διακριτικά φώτα ή led στην κουζίνα π.χ. γύρω από τα ντουλάπια ή το πάσο ή φτιάχνοντας μια ψευδοροφή κρυφού φωτισμού.

Ετσι αν κάποιος ξυπνήσει για να πιεί νερό να βλέπει πού πάει. Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο που συχνά επισκεπτόμαστε το βράδυ.Ακόμα και ένας καθρέπτης με led φως ενσωματωμένο,είναι μια φτηνή λύση για αυτό και προτιμάται από πολλούς πια καταναλωτές. Δίνει επίσης μια ζεστή αίσθηση στη διακόσμηση του μπάνιου.

Ανακαίνιση διαμερίσματος σε Πετρούπολη

Προτάσεις για την ασφάλεια στο σπίτι

Αν έχετε παιδάκια και μπαλκόνια με οριζόντια κάγκελα αντικαταστήστε τα με κάθετα.

Επίσης μην τοποθετείτε τραπέζια και καρέκλες κοντά σε παράθυρα.

Γενικά τοποθετείστε με τέτοιο τρόπο τα έπιπλα του σπιτιού ώστε να μην εμποδίζουν τις καθημερινές διαδρομές στο χώρο σας.

Φτιάξτε ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους και μην αφήνεται μες τη μέση πράγματα  παιχνίδια και κουτιά.

Αποφύγετε τα πολύ παχιά χαλιά όπου είναι εύκολο να σκοντάψει κάποιος και τσεκάρετε τη σταθερότητα και τις γωνίες τους να εφάπτονται στο πάτωμα.

Θυμηθείτε

Η συντήρηση του σπιτιού μας εξασφαλίζει άνεση και λειτουργικότητα στο σπίτι μας και μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς..

Πάντα είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να διορθώνουμε

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *